greek
english
 
 
 
credit εικόνων

α) Η καλλιέργεια ανθρώπινων παγκρεατικών β-κυττάρων του Langerhans συνιστά ένα ευκολότερο και φθηνότερο τρόπο παραγωγής ινσουλίνης, αλλά χαμηλής απόδοσης. Εν συγκρίσει με την λίαν απαιτητική διαδικασία παραγωγής ανασυνδιασμένης ινσουλίνης, η τεχνική της απλής καλλιέργειας αυτών των κυττάρων είναι μια εναλλακτική πρόταση με σημαντικά πλεονεκτήματα: Είναι λιγότερο εργώδης, πιο οικονομική και απαιτείται μικρότερος χρόνος, κατά συνέπεια το κόστος της παραγόμενης ινσουλίνης θα είναι πολύ χαμηλότερο. Παρουσιάζει όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα, την συγκριτκά χαμηλότερη απόδοση του παραγομένου προϊόντος. Σαν μια πιθανή απάντηση στο πρόβλημα αυτό προτιθέμεθα να πειραματισθούμε με μια νέα κυτταρική σειρά, προερχόμενη από ένα κυτταρικό τύπο με εξειδικευμένο φαινότυπο, ευελπιστώντας στην παραγωγή ινσουλίνης σε επίπεδα ικανοποιητικά για εμπορική εκμετάλλευση.

Η μέχρι τούδε βιβλιογραφική έρευνα μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για τον σχεδιασμό ενός πρωτοκόλλου για έκδοση διεθνούς πατέντας προστασίας μια νέας ανθρώπινης κυτταρικής σειράς, ο χειρισμός της οποίας σε καλλιεργητικές συνθήκες  θ’ αποδίδει ινσουλίνη σε εμπορική κλίμακα. Θεωρούμε λίαν σημαντικό το γεγονός ότι, αυτού του τύπου κυτταρική σειρά δεν συμπεριλαμβάνεται στις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες cell collections, την ATCC (American Type Culture Collection) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και την ECACC (European Collection of Cell Cultures) της Μ. Βρεττανίας, οι οποίες συνολικά συντηρούν πάνω από 4.000 cell lines.

β) Disease modeling: Τα αρχέγονα στελεχιαία ή βλαστικά κύτταρα (primitive stem cells) είναι πολυδύναμα κύτταρα (pluripotent stem cells) που χαρακτηρίζονται από την απεριόριστη ικανότητα αυτοανανέωσης και την διαφοροποίησή τους σε οιαδήποτε από τις 3 βλαστικές στοιβάδες. Αναλόγως της προέλευσής των, διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:
i) Εμβρυϊκά ή βλαστοκύτταρα (embryonic stem cells, ES ή blastocytes) ...εικόνα Credit: With permission from GeneCell International LLC - http://www.genecell.com/stem-cell-facts/
ii) Επαγόμενα πολυδύναμα κύτταρα (induced pluripotent stem cells, iPSCs)
iii) Mεσεγχυματικά στελεχιαία κύτταρα (mesenchymal stem cells, ΜSCs)  


Η αποτελεσματική διαφοροποίηση των βλαστικών κυττάρων σε ώριμα κύτταρα με συγκεκριμένα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά και εξειδικευμένη λειτουργία (tissue-specific function), σηματοδοτεί ένα ελπιδοφόρο παράγοντα για την χρήση τους σε διάφορες εφαρμογές, όπως: δοκιμές νέων φαρμάκων (drug discovery), μοντέλα μελέτης των μηχανισμών διαφόρων παθήσεων του ανθρώπου (disease modeling), Αναγεννητική Ιατρική για κυτταρικές ή ιστικές θεραπείες (stem cell-based cell therapy ή tissue engineering) και στις μεταμοσχεύσεις (transplantation).

Η δεύτερη κατηγορία προέρχεται από πλήρως διαφοροποιημένα ώριμα σωματικά κύτταρα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμα  (pluripotent state) κατόπιν επαναπρογραμματισμού (reprogrammed somatic cells). Η ανάπτυξη επαγόμενων κυτταρικών σειρών έχει σήμερα πρωτεύουσα θέση για την δημιουργία ανθρώπινων disease models.

Η τρίτη κατηγορία προέρχεται από διαφόρους ιστούς όπως: λιπώδης ιστός, μυελός των οστών, αίμα και ιστός ομφαλίου λώρου, αμνιακό υγρό. Η επαγωγική διαφοροποίηση των ΜSCs σε εξειδικευμένους κυτταρικούς τύπους εφαρμόζεται κυρίως στην Αναγεννητική Ιατρική.

 
 
Η ιστοσελίδα είναι υπό ανακατασκευή
Copyright © 2019 Bremel